Sosyal Medya

Güncel

Sudan’da Aksaray kadar toprağı ekeceğiz

Bakan Çelik, Sudan Hükümeti ile varılan anlaşma sonucunda, Sudan’da Aksaray ilinden daha büyük bir alan olan 793 bin hektarlık bir alanın Türk işletmeleri ve şirketleri tarafından üretime açılacağını söyledi



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sudan’da 793 bin hektarlık arazinin kullanılmasıyla ilgili anlaÅŸmaya iliÅŸkin, “Aksaray’dan daha büyük bir alanın iÅŸletmelerimiz ve Türk ÅŸirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir ÅŸekilde baÅŸlatacağız” dedi.

Çelik, makamında Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı Ä°brahim Al Duheyri ile görüştü. 

TÄ°GEM BAÅžLATACAK

Sudan’daki 793 bin hektarlık arazinin, Tarım Ä°ÅŸletmeleri Genel Müdürlüğü (TÄ°GEM) bünyesinde iÅŸletmeye açılması konusuna deÄŸinen Çelik, “Bu arazinin 12 bin 500 hektarını, TÄ°GEM bir örnek iÅŸletme olarak kısa sürede yapacağımız anlaÅŸma ile baÅŸlatacak. Daha sonra da özel sektörümüzün de konuya dahil edilmesiyle Aksaray’dan daha büyük bir alanın, iÅŸletmelerimiz ve Türk ÅŸirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir ÅŸekilde baÅŸlatacağız” ifadelerini kullandı. 

İTHALAT DÜŞECEK

Çelik, Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’nün (OECD) son açıklamalarına göre, 10 yıl içerisinde gıda ürünlerinde yüzde 40’lık artış olacağının ifade edildiÄŸine dikkati çekti. Çelik, “Türkiye Sudan’dan 793 bin hektarlık bir arazinin, 99 yıllığına kullanılması anlaÅŸması yaparak, gelecekte muhtemel sorunların çözümü ama yakın gelecekte ise ithal ettiÄŸimiz bazı ürünlerin özellikle yaÄŸlı tohumlarla ilgili gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz ithalatın minimize edilmesi noktasında, bu anlaÅŸma önemli katkı saÄŸlayacağını belirtmek istiyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

STRATEJÄ°K ORTAK

Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı Ä°brahim Al Duheyri de Türkiye’nin, ülkeleri için özellikle tarım sektöründe çok önemli bir stratejik ortak olduÄŸunu söyledi.

Rusya’dan gelen bir ambargo kararı yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya’nın Türkiye’ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarına iliÅŸkin, “Resmi olarak bize ulaÅŸan somut bir kararları söz konusu deÄŸil” dedi. Çelik, makamında Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı Ä°brahim Al Duheyri ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rusya’nın Türkiye’ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, “Resmi olarak bize ulaÅŸan somut bir kararları söz konusu deÄŸil” dedi. Direkt konuyla baÄŸlantılı olmayan ama diÄŸer alanlara taşınmaya çalışılan sorunlarla ilgili de özellikle DışiÅŸleri ve Ekonomi bakanlıkları bünyesinde çalışma ve diyalogların sürdürüldüğünü dile getiren Çelik, “Bakanlar Kurulu sonrasında, yaÅŸanan bu olaylarla ilgili Hükümet Sözcümüzün açıklamasını daha ayrıntılı ÅŸekilde dinleme imkanı olacak” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.